16 + 2 tipy na vánoční dárky od šikovných českých ručiček

Také máte problém vybrat zajímavé a originální dárky pro své milé? Já tedy ano, tak jsem si dal trochu práce, a sepsal pro vás několik tipů na šikovné české podnikatele a podnikatelky, které sleduji, nebo jejichž výrobky sám používám. Věřím, že vám trošku pomůžu, protože jejich výrobky jsou vážně skvělé.

 

8+1 tip na dárky pro ženy

1. Gravelli 

Pokud jste četli můj rozhovor na podnikatel.cz, tak si určitě pamatujete, že bych rád někdy vytvořil i pero z betonu. Protože mám ten materiál opravdu rád, tahle značka je moje láska už od prvního okamžiku, kdy jsem se o klucích dozvěděl. Jednou si od nich určitě pořídím nějaké skvělé umyvadlo, nebo jiný nábytek. Nicméně kluci pracují s betonem už docela dlouho a mají v nabídce i spoustu menších skvostů. Co třeba náušnice pro vaši milou?

2. Jordi's čokoláda 

Ještěže nejsem závislák na čokoládě, protože jinak bych Jordi's musel mít pořád. Poprvé jsem měl tuhle čokoládu, když jsme náhodou objevili jejich obchod v Hradci Králové a hned jsme si odnášeli plnou tašku různých příchutí. Netušil bych, že se dá čokoláda dělat například i s mořskou solí, ale ta je fakt božská ;-)

3. Lubor Baum 

S panem Luborem Baumem jsem se setkal letos na akci Fler Offline, kde měl stánek hned vedle mě. Měl jsem tak šanci jeho šperky okouknout opravdu z blízka. Nejen, že jeho práce je opravdu precizní a šperky opravdu krásné, ale pan Baum o práci na každých náušnicích umí moc hezky povídat. Nejzajímavější ale bylo, když se u jeho stánku stále objevovaly pravidelné zákaznice, které dokupovaly něco do své šperkové kolekce. Každá povídala, jak dlouho už své náušnice, nebo náramky má, a jak moc jsou spokojené. To mě opravdu přesvědčilo, že koupí těchto šperků muž nemůže udělat chybu.

4. Gibon Tom 

Výrobce, na kterého jsem narazil teprve nedávno při prohlížení jedné ze skupin na Facebooku. Protože vyrábí šperky ze dřeva a pryskyřice, nemohlo mě to nezaujmout. Každý kousek je opravdový originál a nikdo jiný nebude mít stejný, to je na dřevu ta parádní vlastnost. 

5. UX label

Tak tahle značka je oblíbenec mé přítelkyně a myslím, že brzy se u nás jeden z přehozů také zabydlí. Jedná se o obří přehozy ze 100% vlny a musí být radost se do jednoho z nich zachumlat :-) . Brzy taky vyzkoušíme na vlastní kůž

 
 

uxlabel.com

 

 

6. Woody's 

Další ze značek, které jsem našel teprve nedávno, ale jde o parádní výrobky. Uchvátily mě především jejich krásné, dřevěné stoly v kombinaci s modrým sklem, které vypadají jako koryto nějaké řeky. Je mi jasné, že stůl není úplně vhodný dárek k Vánocům, ale pokud Vaše žena, nebo přítelkyně ráda vaří, mohl by se jí líbit tenhle krásný set. Co myslíte?

7. Gregiho dílna 

Tak tenhle kluk je fakt šikovný a neskutečně všestraný. Dokáže vyrobit skoro všechno, co si ze dřeva dokážete představit a vlastně i něco dalšího :-). Od prstýnku, motýlka, náhrdelníku, náušnic, až po brýle, hodinky, nebo hlavolamy… Všechno jeho rukama, fakt smekám.

 8. Studio Malíská 

Nejsem úplný fanda porcelánu, protože design většiny značek se mi vůbec nelíbí. Práce Lenky Malíské je ale světlou vyjímkou. Pokaždé, když jdu okolo jejího stánku na nějakém designovém trhu, tak se nemůžu vynadívat. Obzvlášť kombinace bílého porcalánu se zlatou mi přijde opravdu senzační. Co říkáte? 

 

+ 1 bonusový tip

Jako bonus přihodím i jeden tip na dárek pro vaši drahou polovičku ze své výroby. Co by asi říkala na růžové pero z Amaranthu? Já myslím, že by se jí mohlo líbit, ne?

 

8+1 tip na dárky pro muže

1. Žákovský leather goods 

Tak tady je doporučení úplně jasné. Mnozí z vás jistě mají pero uložené v jednom z kožených obalů z jeho dílny. Myslím, že každý, kdo se s jeho výrobky setkal, mi dá za pravdu, že jsou naprosto precizně zpracované, z krásného materiálu a navíc i celkově moc hezké. Doma máme i několik jeho hrnečků, které také budí zaslouženou pozornost. Takže na kávu do práce jsou naprosto ideální, co říkáte?

 

2. Ponožkovice

Tohle jsou bezkonkurenčně nejhezčí ponožky v republice. Už dvakrát jsem byl hrdým členem klubu pánů z Ponožkovic a musím říci, že jsem se nikdy netěšil do schránky tak, jako každý měsíc na nové ponožky. Z tohoto voucheru bude mít Váš milý určitě velikou radost ;-)

 

3. Wooden land 

Tyhle kluky z Liberce sleduji skoro od jejich začátku a to i proto, že svoji výrobu hodinek spouštěli v době, kdy jsem začal připravovat svůj eshop. Je fakt zajímavé sledovat, jak takové hodinky vznikají. Podívejte se na video na jejich stránkách, stojí to opravdu za to ;-)

 

4. Clever Minds 

S kluky z CLEVER MINDS jsem se potkal asi před dvěma lety a od té doby plánujeme spolupráci :-D Zatím jsme to tedy nedotáhli, ale značka se posunula o míle dopředu. Jejich notesy jsou super doplňkem pro různé příležitosti. Ať už si rádi kreslíte myšlenkové mapy, výletujete, nebo potřebujete diář do práce. Myslím, že svého favorita si vybere snad každý. No teda asi kromě mě, protože já si zvládnu do diáře zapisovat maximálně prvních 14 dní v lednu.

 

5. Brašnářství Tlustý 

Další z mých nejoblíbenějších značek. Vlastně i díky jejich příběhu teď dělám to, co dělám. Myslím, že udělali opravdu spoustu práce pro všechny, kdo by chtěli něco vyrábět rukama a oni ukázali, že to opravdu jde a že je o kvalitní výrobky zájem. Jeden z jejich pásků jsem dostal k Vánocům před dvěma lety. Používám ho denně, ale není to na něm vůbec poznat. Tahle investice se fakt vyplatí ;-) Letos udělali také krásné notesy, jako vystřižené k některému z mých per, co myslíte?

6. Maappi

Mám hrozně rád mapy a tak byl tento tip jasnou volbou. Za touto značkou stojí třináctiletý autista Matěj, který hrozně rád kreslí mapy MHD. Nejen, že trička s jeho obrázky vypadají parádně, navíc jde o charitativní projekt a část výdělku jde na dobrou věc. Já už mám jedno tričko na cestě ;-)

 

7. Woodboards 

Na tohoto výrobce balančních desek jsem narazil úplnou náhodou na Instagramu a úplně mě to uchvátilo. Zatím jsem si desku neobjednal, ale myslím, že si udělám radost, protože videa ze cvičení s ní vypadájí vážně super. Nebo bych vlastně mohl napsat Ježíškovi? :-)

 

8. Eero 

Na značku Eero jsem narazil letos na jaře, kde mě fakt učarovalo jejich tričko s letadlem P-51 Mustang i přes to, že nejsem do letadel úplný fanda. Pokud má vaše drahá polovička ráda stíhačky a vše co lítá, tak tohle bude něco pro něj ;-)

 

+ 1 bonusový tip

Co bych to byl za obchodníka kdybych nepřihodil tip z vlastní stáje, že? Co takhle svému muži pořídit tohohle krasavce, ze dřeva Wenge ze střední Afriky?