Odkud se bere dřevo pro plnicí a kuličková pera Novák

Výroba dřevěného pera je docela alchymie. Ne každé dřevo je pro zhotovení pera vhodné, ať už z estetických nebo výrobních důvodů, a důkladným testováním a zkoušením je proto důležité oddělit zrno od plev. Po výběru správného dřeva pak už chybí jen krůček k vytvoření unikátní psací potřeby v neotřelém dřevěném hávu s dokonalou kresbou. Co je měřítkem kvality při výběru dřeva pro pera značky Novák? To vám právě teď prozradím.

1. Amaranth 2. Padouk 3. Americký ořech 4. Zebrano 5. Teak 6. Dub 7. Wenge

 

Začátky výběru dřeva metodou pokus-omyl

Svět per byl pro mě z počátku velkou neznámou. Nejen, že jsem se musel naučit, jak pero vyrobit, ale potýkal jsem i s otázkou „Z čeho pero ze dřeva vyrobit?“. Ono se lehce řekne „ze dřeva“, ale je tolik možností! A je nutno podotknout, že ne každá je správná. V oboru jsem byl úplný nováček a neměl jsem proto jasnou představu o tom, která dřeva se pro výrobu plnicích a kuličkových per hodí a která jsou naopak naprosto nevhodná. Jelikož jsem byl ve svých řemeslných začátcích „neználek“, závisela volba dřeva zprvu především na jeho vzhledu a struktuře. Ta nejzajímavější jsem si odnesl domů a zkoušel. Metodou pokus-omyl jsem se postupně dopracoval k mým nejoblíbenějším dřevinám, které na perech vypadají dobře, ale zároveň jsou i dostatečně odolné, aby vydržely každodenní používání.

 

Na vzhledu dřeva pro plnicí a kuličková pera záleží

Základní dřevo nakupuji od firmy sídlící asi 20 km od mé dílny. Občas se mi však podaří sehnat zajímavé dřevo i ze zahraničí. V nabídce jsem už proto měl i Olivové dřevo z Betléma, Cocobolo z Nikaraguy, několik tisíc let starý bahenní dub nebo různé barevně mořené dýhy. Mým hlavním cílem je, aby byla plnicí a kuličková pera různorodá a abych vám mohl vždy nabídnout něco nového a neokoukaného.

1. Bahenní dub 2. Obarvené dýhy 3. Sicilská oliva 4. Sud od whiskey 5. Oliva z Betléma

Jelikož se snažím, aby byla nabídka co nejpestřejší, nepoužívám proto několik dřevin, které vypadají podobně a jsou u nich jen minimální rozdíly v barevnosti, vždy sáhnu spíše po výrazně odlišných dřevech. Ukázkovými příklady jsou:

Plnicí a kuličková pera Novák mají české i exotické kořeny

Dnes pracuji veskrze s exotickými dřevinami, protože většina místních dřev nemá na tak malé ploše, jakou je pero, žádnou nebo jen minimální strukturu. Kuličková a plnicí pera Novák proto zkrášlují zejména nádherná exotická dřeva. Ovšem na dřevo z českých končin jsem v žádném případě nezanevřel. I z něj vznikají krásná unikátní pera v osobitém vzhledu.

 

Kvalita dřeva je nezbytností

Postupem času a po mnoha nevydařených pokusech jsem vyřadil dřeviny, které často praskaly nebo nebyly vhodné z jiných důvodů. Například švestkové a ebenové pero bylo po vyrobení nádherné, ale po několika hodinách od dokončení prasklo. A to se dít nesmí, proto tato dřeva raději nepoužívám. Chci co nejvíce omezit možnost, že pero zákazníkovi praskne, i když se tomu samozřejmě nedá na 100 % předejít.

Pokud to jen jde, vybírám si dřeva od firem vlastnících prestižní certifikaci FSC neboli Forest stewardship council. Jedná se o nevládní neziskovou organizaci s jasnou ideou – podporovat šetrné obhospodařování lesů a chránit ohrožené lesy po celém světě. S tímto přístupem se ztotožňuji, protože mám přírodu moc rád, a proto chci dřevo nakupovat pouze z legálních těžeb.

 

Dřevo je čarokrásný materiál s vlastní duší, která pak proudí i v dřevěném peru. Ve svém penálu tak nemáte jen prázdnou, mrtvou věc, nýbrž něco, co se pyšní dlouhou historií stromu, ze kterého pochází. A čím déle pera vyrábím, tím více jsem překvapen, kolik jedinečných dřevin na světě existuje. Nesmírně mě baví nalézat nová dřeva, ze kterých mohu pera vyrábět. Vaše sbírka psacích potřeb se tak může neustále rozrůstat. Spolu se mnou můžete objevovat nová dřeva a z nich kuličková a plnicí pera ve své unikátní kráse.